maanantai 7. huhtikuuta 2008

Silmäongelmia vai ongelmasilmiä?

Havaitsimme eilen illalla, noin kymmenen aikaan, että Umbra siristeli vasenta silmäänsä, ei oikein edes pitänyt sitä auki. Huuhdottiin silmää silmähuuhteella ja päätettiin katsoa tilannetta yön yli. Silmä näytti aamullakin vielä huolestuttavalta ja Umbra nenä vuosi ja se oli flegmaattinen. Varasimme ajan eläinlääkäriin. Onneksi saimme sen jo samaksi illaksi klo 16.15.

Päivä oli pitkä, niinkuin odottavan aika aina. Umbra eli jopa muutaman tunnin pönttöpäänä, kun ei antanut silmän olla rauhassa. Kotona ollessamme ja Umbraa lällyttäessämme löysimme siltä täitä. Ilmeisesti neljä viikkoa sitten laitettu exspot ei ollut tehnyt tehtäväänsä, joten täit olivat ja voivat hyvin. Tässä vaiheessa epäilykset heräsivät; Umbrahan on voinut täitä kirputtaessaan huitaista kynnellä silmäänsä. Miua ärsytti ja otti päähän. Löysimme Umbrasta neljä ötökkää, jotka päätimme viedä mukanamme eläinlääkäriin.

Kun lähdimme eläinlääkäriin, silmä näytti jo paremmalta, mutta ei terveeltä. Eläinlääkärissä selvitimme mutkikasta tarinaamme silmistä, täistä ja loppumassa olevista juoksuista. Monta asiaa, jotka kaikki saattoivat olla syynä Umbran tilaan. Eläinlääkäri kuunteli polveilevan tarinamme ja tutki ensin koiran kokonaisvaltaisesti huolellisesti minkä jälkeen silmät.

Tässä eläinlääkärin sanomaa:
Yleistarkastuksen tulos: Umbralla oli vielä juoksuista johtuvaa vaaleankeltaista vuotoa. Vuodon loppumista on vahdittava aina kohtutulehduksen varalta.

Silmien tutkinnan tulos: Silmässä turvotusta, joka voi johtua allergiasta/yliherkkyydestä tai ulkoisesta ärsykkeestä. Silmän pinnalla pieni, mahdollisesti synnynnäinen pilkku, joka ei eläinlääkärin mukaan vaikuta jalostukseen, mutta luonnollisesti koiran silmät täytyy tutkia ennen jalostuskäyttöä. Muutenkin eläinlääkäri suositteli, että kun/jos silmät vielä vaivaavat, voisimme viedä sen silmiin erikoistuneelle eläinlääkärille ja antoi oman ehdotuksensa, kenelle. Vilkkuluomessa oli niitä rakkuloita, mutta eläinlääkäri vaikutti optimistiselta sen suhteen, että ne poistuvat iän myötä, ollen ikävaiheeseen kuuluva kiusa. Silmät olivat muuten ehjät, niissä ei ollut haavaumia tms. Lääkkeeksi määrättiin antibiootit silmään, strongholdit niskaan ja keittosuolaliuosta silmien huuhdontaa varten.

Ja vielä loppuun omat spekuloinnit: Jos kyseessä on allergia/yliherkkyys, se johtunee joko sipulista tai löylytuoksusta joita eilen käsittelin. Mahdollisesti koskin Umbraan sipulisilla käsillä. Itse uskon kuitenkin vahvasti, että täit olivat kiusanneet Umbraa silmien ympäristössä, aiheuttaen sen, että se hankasi niitä ja siinä samalla raapaisi vilkkuluomeaan. Me ollaan tosiaan huomattu sen rapsuttelevan itseään, mutta ajateltu, että se johtuu karvanlähdöstä, täistä kun kuviteltiin päässeemme jo eroon. Nyt siis kaikilla tytöillä on strongholdit niskassa ja kotona (taas) kunnon tekstiileiden pesuruljanssi.

Jatkossa, jos silmiin tulee jotakin, mennään suoraan silmäsairauksiin/silmiin erikoistuneen lääkärin puheille, vaikka saatiin toki tuollakin hyvää ja asianmukaista hoitoa. Haluamme tietenkin parasta mahdollista hoitoa Umbralle ja katkaista tämän silmiin kohdistuneen ruljanssin, jotta Umbra saisi elää tervesilmäisenä ja sen kasvattaja mahdollisesti tulevaisuudessa myös uskaltaisi käyttää sitä jalostukseen tästä silmänsidekalvotulehdusten kierteestä huolimatta.

Ei kommentteja: