maanantai 11. elokuuta 2008

10.8. Umbra Mia Laamasen agi-koulussa

Sunnuntaina me osallistuttiin Umbran kanssa yhdistyksemme järjestämään agilitykoulutukseen, joka oli suunnattu yhdistyksen mölli ryhmälle. Uskaltauduttiin kuitenkin mukaan, vaikka muut ovat treenanneet n. puolitoista vuotta ja me aktiivisesti n. 3 kk. Mukana oli myös toinen koira-kuopus, Umbraa hiukan nuorempi alkeisryhmäläinen Nyyti.

Aluksi kerroimme hiukan Mialle koiristamme ja siitä, mikä sujuu ja missä on eniten ongelmia.

Yksi tärkeimmistä opeista miulle oli lelunvaihto. Tiesin kyllä, että se on tapa, jolla saan koiran hyvin palkattua ja kiinnostumaan minun kanssa leikkimisestä, mutta sen edut eivät selkeästi olleet minulle täysin selvät. Umbra innostui lelunvaihdosta ihan tosiaan ja ymmärsi sen idean tosi nopsaan, kun Mia demosi tätä Umbran kanssa.

Ensimmäinen harjoitus oli flat workiä, eli tehtiin töitä aidan siivekkeillä, ilman rimoja ja Mia seurasi ja ohjeisti sitä. Tätä kannattaa kuulemma tehdä paljon. Näin voi ottaa myös sylikäännöksen ja poispäin käännön treenausta.

Toinen harjoitus oli lähtötreeni. Miä en saanut Umbraa edes paikalleen, kun se jo otti ekan hypyn ja putken. Toisella yrityksellä pääsin sinne mihin halusinkin ja uskalsin luottaa koiraan. Mia neuvoi ottamaan Umbran kanssa PALJON lähötreenejä ja hillitsemään omaa kehonkieltä koiraa kutsuttaessa, ettei se opi ennakoimaan. Lähtöjä voin treenata myös palkaamalla Umbraa taakse, tän miä oon kokonaan unohtanut; lelu tai nami taakse ja vapautetaan koira sinne.

Kolmantena treeninä oli ohjaustreeni. Tässä miä pääsin kokeilemaan Mian lähtöneuvoja (joita se myös huuteli sivusta) ja Umbra pysyi tavallista paremmin lähdössä. Ohjaustreenit otettiin ensin ihan matalilla rimoilla (alimmassa kannattimessa) ja ne nostetiin n. medi korkeuteen korkeimmillaan. Mia sanoi, että suosii kokemattomilla koirilla matalien hyppyjen kanssa ohjauksen treenaamista, koira saa vauhtia ja itse joutuu koville. :). Tämä treeni meni tosi hyvin. Pari kämmiä tuli, mutta saatiin kuitenkin sujumaan. Treeni koostui kahdesta putkesta ja neljästä hypystä, joita kieputeltiin.

Mian neuvot: Miun pitää keskittyä enemmän tässä vaiheessa Umbran ohjaamiseen, ei esteiden nimiin ja tehdä ohajustreeni ensin matalilla rimoilla, minkä jälkeen niitä voi nostaa. Miä voin Umbraa palkatessani viedä sen lelulla alkuun, ettei koiran intoa tarvitse tappaa käskyttämällä sitä sinne. Jos Umbra ryöstää lelun, otan toisen lelun ja alan leikkimään sillä ja juoksentelemaan sen kanssa. (Toimii.)

Irtoamisharjoitus: Tässä treenissä kaikki koirat rakastui Miaan, eikä Umbra ollut poikkeus. Mialla oli ämpäri, johon laitettiin nameja ja nämä näytettiin koiralle, koira sai syödä ämpäristä. Sitten koira vietiin sylissä tai valjaista tms. neljän esteen taakse ja Mia kutsui sitä. Tuli muuten sika lennokkaita irtoamisharjoituksia. :) Tän jälkeen Umbra änkesi suunnilleen Mian syliin päästessään vapaaksi. :)

Iltapäivällä puhuttiin kontekteista ja kepeistä sekä treenattiin niitä. Umbra on vielä kontakteilla estekokematon, mutta miä sain paljon mietittävää sekä Umbraa että omaa alkeisryhmääni ajatellen. Näistä ei sen enempää vielä, täytyy jalostaa ajatukset pidemmälle, ennen kun julkisesti julistan mitään. :) Mahdollisesti on tiedossa kontaktiopetuksessa muutos.

Kaikkiaan päivä oli tosi palkitseva vaikkakin myös rankka, koska minä vedin tämän 9 h koulutuksen jälkeen vielä oman alkeisryhmäni. Mia antoi yleisesti risuja palkkauksesta, mutta sanoi myöhemmin, että miun palkkaus oli ihan ok ja lisäsi vielä, että:" mut siitähän mä oon sulle jo huutanut aikaisemmin." Niimpä. Mut eipä sitä voi liikaa korostaa: KIINNITÄ HUOMIOTA PALKKAUKSEEN; MOLEMMILLA TYYPEILLÄ. :)

Muita loppuneuvoja oli leikkiä ja palkata paljon, käyttää lelunvaihtoa ja opettaa Umbra targeteille. Eilen pää oli ihan sekaisin kaikesta tiedosta, nyt palaset alkaa hahmottumaan. Pitää vielä keskustella muiden kanssa treenipäivästä, niin saa vielä paremman käsityksen. Kaikki olivat tosi tyytyväisiä ja tekivät kovasti töitä ja oli hienoa nähdä kuinka koirakot venyivät ja paukkuivat loistaviin suorituksiin. :O Ja kyl tuo Umbra sitten on pätevä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaapa hauskalta touhulta! Jospa sitä itsekin olisi joku päivä tuollaisessa mukana. Umbralle terkkuja.
T:Sirene :)

Katja kirjoitti...

Ursan lapsosella on tähän agilityyn varmasti tarpeeksi ja oikeenlaisia paukkuja! :)